Pamučni peškiri treba da pruže svakodnevni dodir nežnosti i da budu deo naših malih rituala u kojima istinski uživamo. 

Peškiri, sami po sebi, su mnogo više od neophodnog pomagala kojim brišemo ostatak vode i višak vlage. Ako pažljivo biramo peškire, oni nam mogu dati mnogo više od toga - svakodnevni užitak, prijatan dodir i osećaj čistoće.

S obzirom na to da se zalažemo za prirodne materijale, prevashodno pamuk, pri izradi tkanina koje dodiruju našu kožu, prikupili smo sve benefite, prednosti i značaj korišćenja pamučnih peškira i pretočili ih u tekst za koji verujemo da će vam koristiti. Evo šta smo pripremili za vas. 

Kakvi sve pamučni peškiri postoje? 

Pamučni peškiri podrazumevaju grupu tkanina za brisanje koje se razlikuju prema načinu tkanja, debljini, dimenzijama, kao i moći upijanja. U zavisnosti od toga da li su vam potrebni peškiri za lice, peškiri za ruke, ili telo, birajte i koje osobine ćete uzeti u obzir. 

Veličina i gramaža peškira su osnovni parametri po kojima se oni razlikuju. Takođe, gustina tkanja je vrlo važna odrednica koja govori o karakteristikama peškira. Tako su peškiri ređeg tkanja tanji, lakši, brže se suše, ali često se dešava da i kraće traju. S druge strane, pamučni peškiri gustog tkanja imaju veću gramažu, znatno su mekši, ali se i duže suše. 

Ono što je neophodno uzeti u obzir kada je reč o vrsti pamučnih peškira jeste i moć apsorpcije vode i vlage. Na to će takođe uticati način tkanja, odnosno petlje u tkanju - što ih je više to peškir ima bolju moć apsorpcije, a to je slučaj sa peškirima gušćeg tkanja. 

Vrste pamuka od kojih se izrađuju peškiri 

Pamučni peškiri se mogu razlikovati i prema tome koji pamuk se upotrebljava za njihovu izradu. Pa tako postoje egipatski, peruanski, turski pamuk, koji neguju dugu tradiciju uzgoja i obrade pamuka, ali i domaći pamuk koji se takođe korsiti za izradu kvalitetne mekane tkanine.

Upravo domaća tkanina, koja se izrađuje od najfinijeg ariljskog pamuka, jeste materijal koji mi biramo za izradu peškira, veša, kompletnog programa za spavanje, kao i odeće koju nudimo.

Kvalitet pamuka, kao i način tkanja jesu nešto što u mnogome utiče na to kakav će biti peškir koji kupite, zato savetujemo da birate kvalitet, kako bi vaši pamučni peškiri zadržali svoj prvobitni izgled i karakteristike. 

Dimenzije peškira i njihova namena - peškiri za lice, peškiri za ruke i telo 

Tri pamučna peškira različitih veličina za ruke, telo i lice poređani jedan na drugi na stolici

U odnosu na dimenzije, peškiri su ili oni za telo, ili oni za lice i ruke. Često peškiri za lice i peškiri za ruke potpadaju u jednu grupu, a neretko je reč o istim peškirima, dok su oni za telo uvek odvojeni zbog većih dimenzija. 

Ipak, nije na odmet reći da peškire ne bi trebalo odvajati isključivo na osnovu njihovih dimenzija i to iz više razloga. Iako su manji peškiri praktičniji za ruke i lice, dok su veliki pamučni peškiri najbolji za telo, treba uzeti u obzir i činjenicu da se peškiri za ruke koriste mnogo više nego peškiri za lice i telo. 

Frekventnost korišćenja peškira 

Peškire za lice uglavnom korsitimo ujutru i uveče kada se umivamo i pripremamo za novi dan, odnosno kada se pripremamo za spavanje, dok peškir za ruke koristimo mnogo češće tokom dana, a osim nas ga koriste i ostali ukućani. Zato bi bilo najbolje odvojiti peškir za ruke i lice. 

Pre svega, za lice treba birati peškire sa gustim tkanjem zato što su to mekani peškiri koji pružaju znatno nežniji i prijatniji osećaj na koži. Dodir prirodnog materijala treba da bude propraćen mekoćom i čistoćom, što je još jedan razlog zašto ne treba mešati peškir za lice i peškir za ruke: na rukama ima znatno više bakterija nego na licu, koje treba izbeći odvajanjem peškira. 

Takođe, peškir za ruke koristimo više puta dnevno, zbog čega treba birati one koji će se brže osušiti, i za to postoje dve opcije: birati peškire koji imaju veću moć upijanja,  ili koji imaju ređe tkanje i samim tim se brže suše. 

Ukoliko u svom domu imate jedan peškir za ruke, koji koriste svi ukućani, savetujemo da ga menjate na svaka dva do tri dana. Takođe, trudite se da ovaj peškir ne ostaje mokar, jer je vlaga najpogodnija za razvoj bakterija. Zato je apsorpcija peškira za ruke jedan od najvažnijih faktora. 

Kako održavati peškire da bi zadržali mekoću? 

Šareni pamučni peškiri iste veličine, a razlličith boja poređani u korpi

Topli i mekani peškiri u koje se ušuškamo nakon tuširanja pružaju jedan od najmekših dodira našoj koži, a kako biste održali kvalitet i mekoću, trebalo bi da sledite određena pravila za njihovo održavanje.

Naime, prilikom pranja peškira nikako ne bi trebalo da ubacujete preveliku količinu praška, jer ona neće bolje oprati peškire, već samo može da ošteti tkaninu.

Takođe, kada se peru pamučni peškiri uopšte ne treba dodavati omekšivač. Iako je njegova da omekša odeću, kada je reč o peškirima zapravo ima kontraefekat - oslobađa silikon koji se potom zadržava na peškiru i smanjuje njegovu moć apsorpcije. 

Peškire u boji treba prati na 60 stepeni, kako vremenom ne bi izbledeli, dok bele peškire možete otkuvavati, ili prati na temepraturi od 90 stepeni. 

Prilikom pranja novih peškira možete dodati belo sirće, koje će ih dubinski dezinfikovati i lišiti bakterija, a ujedno će i povećati njihovu moč upijanja. 

Mekani peškiri uz trik sa peglanjem 

S obzirom na to da težimo da uštedimo svaki slobodan trenutak, retko ko danas pegla čarape, gaće, ili peškire. Ipak, ukoliko želite da vaši pamučni peškiri budu posebno mekani, a da uz to ne koristite omekšivač koji će ih oštetiti, rešenje je u tome da ih opeglate. 

Toplota će značajno omešati pamuk, koji neće biti grub i hrapav, što mnogima može zasmetati, posebno kada se peškiri otkuvaju. 

Dakle, ako vam dolaze gosti, i želite da im pripremite čistu posteljinu, udobnu pidžamu, i mekane peškire kao u hotelu, onda je peglanje rešenje. 

Nadamo se da ste se bolje upoznali sa pamučnim peškirima i njihovim odlikama koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine. Ne zaboravite, mekani i mirišljavi peškiri su sitnica koja puno doprinosi našem životu, jer se kvalitet života upravo ogleda u malim ritualima koje praktikujemo, a Jasmil je tu da postane deo vaše udobne svakodnevnice, zato pogledajte ponudu koju smo pripremili za vas.