Pranje veša - kako se pravilno održavaju pamučni i osetljivi komadi veša?

Adekvatno pranje veša preduslov je za održavanje higijene i zdravlja intimne regije, zbog čega je potrebno znati kako se on pravilno održava. Osim toga, ispravnim pranjem donjeg veša postiže se očuvanje kvaliteta i mekoće tkanine, postojanost boje, kao i očuvanje njegovog oblika.

Ukoliko želite da očuvate zdravlje svoje intimne regije, a da vas pritom vaše rublje dugo služi i izgleda kao da je tek kupljeno, potrebno je pravilno ga održavati. 

Pravilno pranje donjeg veša nije komplikovan proces, a uz adekvatno znanje, svojim omiljenim komadima iz Jasmil asortimana moći ćete da pružite tretman kakav zaslužuju. Zauzvrat ćete dobiti veš koji će vas svakodnevno verno služiti, pružajući vam neophodnu potporu, udobnost i nežan dodir - ono po čemu su naši proizvodi nadaleko poznati.

Kada je reč o održavanju klasičnog pamučnog veša, mali je broj nedoumica. Mnogo češće se nameću pitanja na temu održavanja delikatnog donjeg veša: koji deterdžent koristiti, na kojim temperaturama ga prati, kao i sme li se stavljati u veš mašinu ili se pak mora prati ručno.

Zato smo za vas pripremili savete za pravilan postupak održavanja klasičnog pamučnog veša, ali i delikatnijih komada od prefinjenih materijala. Nastavite sa čitanjem i saznajte sve što treba da znate o pravilnom održavanju donjeg veša!

Adekvatno pranje veša produžiće njegov životni vek

Pravilno pranje veša u velikoj meri može produžiti njegov životni vek i pružiti vam mogućnost da dugo uživate u njemu.

Međutim, nijedan proces održavanja ne može zameniti kvalitet materijala i boja koji stoji iza svakog komada donjeg veša. Iz tog razloga, pravilan odabir donjeg veša igra jednaku, ako ne i značajniju ulogu u očuvanju njegove postojanosti i udobnosti.

Ukoliko želite da pronađete idealan donji veš koji će vas dugo služiti i pružati vam udobnost tokom nošenja, istovremeno održavajući kvalitet materijala i postojanost boja, pre svega je potrebno posvetiti posebnu pažnju odabiru adekvatnog donjeg veša.

Prilikom kupovine donjeg veša obratite pažnju pre svega na njegov materijal. Prirodni materijali poput pamuka idealni su za donji veš, jer se mogu prokuvavati, čime se ubijaju bakterije i drugi mikroorganizmi. Osim toga, oni obezbeđuju postojanost oblika, mekoće i boje donjeg veša čak i nakon velikog broja pranja, pa možete biti sigurni da će vas ovakvi komadi donjeg veša dugo služiti.

Upravo takav donji veš čeka vas u našem asortimanu. Prilikom kreiranja svake nove kolekcije, polazimo od potrebe za adekvatnim održavanjem donjeg veša, kao i za njegovim dugim životnim vekom. Zato su gaće za muškarce i žene iz našeg asortimana izrađene od kvalitetnog pamuka sa malim udelom elastina, kako bi vam istovremeno pružale nežan dodir i udobnost svakog dana.

Osim klasičnih modela neutralnih nijansi koji su najčešći izbor većine muškaraca i žena, u ženskim kolekcijama uvek se mogu naći i modeli sa elegantnom čipkom ili drugim dekoracijama, koji su zaslužni za dodatnu dozu elegancije i seksipila.

Svi volimo da posedujemo ovakve komade donjeg veša i želimo da nam oni što duže traju, zbog čega često nastupaju nedoumice u načinu njegovog održavanja. U nastavku teksta saznajte koji je najbolji način pranja delikatnog donjeg rublja, kao i klasičnih modela veša od pamuka za žene i muškarce.

Žena okrenuta leđima dodiruje svoju bretelu

Pranje belog veša - za besprekornu čistoću praktikujte pranje na visokim temperaturama

Kada je u pitanju pranje belog veša, temperatura na kojoj se on pere je od najveće važnosti za njegovo pravilno održavanje. Imajući u vidu da je beli veš onaj koji najviše dolazi u direktan kontakt sa našom kožom, potrebno je adekvatno ga i oprati.

Ukoliko želite da praktikujete pravilno pranje donjeg rublja, u slučaju belog veša potrebno je odlučiti se za više temperature.

Pranje belog veša na visokim temperaturama ubija bakterije i druge mikroorganizme, čime omogućuje njegovo pravilno čišćenje i dezinfekciju, kao i uklanjanje fleka ukoliko su one prisutne. Iz tog razloga, preporučuje se pranje veša na 60 stepeni ili više, a pranje belog veša na 90 stepeni daje najbolje rezultate.

Prirodni materijali poput pamuka stvoreni su da izdrže visoke temperature, zadržavajući pritom svoj oblik i nežnost materijala, kao i boju, ukoliko je reč o svetlim komadima donjeg veša. Pamuk je najbolji materijal za muški i ženski donji veš, zato su komadi iz naših kolekcija izrađeni od velikog udela kvalitetnog pamuka.

Dakle, ženski veš i muške gaće od prirodnih materijala u beloj ili bež boji i bez aplikacija možete prati na visokim temperaturama. Tako ćete obezbediti njegovu pravilnu dezinfekciju, bez potrebe da se brinete o njegovoj postojanosti.

Međutim, najbezbednije je pratiti uputstva proizvođača. Zato uvek pogledajte šta je naznačeno na etiketi, pa odaberite temperaturu pranja shodno najvišoj preporučenoj temperaturi za konkretan komad veša.

Devojka u crnom donjem vešu leži na krevetu

Pranje crnog veša - očuvajte postojanost boje sledeći par jednostavnih koraka

Posle bele i bež boje, crna boja je najprisutnija u fiokama većine ljudi, a jedna od najvećih nedoumica kada je u pitanju pranje rublja crne boje jeste kako postići da čak i nakon dugog nošenja ono ne promeni svoju boju.

Za ispiranje boje sa veša najodgovornije su visoke temperature, pa se prirodno nameće i pitanje na koliko stepeni se pere crni veš.

Istina je, međutim, individualna, jer sve zavisi od konkretnog komada odeće i njegovih karakteristika.

Crni veš se uglavnom pere na 30 ili 40 stepeni. Neki komadi mogu se prati čak i na 60 stepeni ukoliko materijal i postojanost boje to dozvoljavaju, a pranje na 90 stepeni se svakako ne preporučuje.

Kao i za svaki drugi komad veša, najbolje je voditi se uputstvima sa etikete. Pažljivo pročitajte etiketu, i shodno informacijama sa nje odlučite se za temperaturu pranja, kao i ostale opcije poput centrifuge i opcija sušenja.

Pranje šarenog veša - sortiranje veša po boji kao glavno pravilo 

Kada je u pitanju donji veš ostalih boja, njega je potrebno prati kao i ostalu odeću u boji, što podrazumeva sortiranje veša na svetlije i tamnije boje. Ovo možda zvuči lako, ali kada se nađete među vešom različitih boja i nijansi, sa različitim aplikacijama i printovima, može biti teško odlučiti na koliko grupa ga treba podeliti.

Prilikom sortiranja šarenog veša, pre svega obratite pažnju na intenzitet boje. Intenzitet boje može ukazivati na sklonost komada odeće ka ispuštanju iste, što nikako ne želite.

Veš crvene boje, kao najintenzivnije od svih, najbolje je prati samostalno. Ukoliko nemate dovoljno odeće crvene boje kako biste napunili mašinu, uvek ga možete oprati ručno. Uvek se radije odlučite za malo dodatnog posla, kako biste izbegli katastrofu uništenog veša.

Ostatak veša podelite u nekoliko grupa, prema nijansama i količini veša koju imate. Veš koji ispušta boju, kao i onaj koji ste tek kupili uvek perite ručno, a za mašinsko pranje konsultujte etiketu svakog komada.

Takođe je bitno spomenuti na koji način se postupa sa vešom koji poseduje određenu aplikaciju. Kod odeće sa aplikacijom kao što su ženske spavaćice ili ženske i muške pidžame, naličje uvek okrenite ka spolja, kako biste očuvali postojanost aplikacije.

Bež gornji deo spavaćice

Ručno pranje veša - za delikatne komade veša od čipke i drugih finih materijala

Kada pronađete idealan komad donjeg veša iz jedne od Jasmil kolekcija, koji vam savršeno pristaje i u kome se osećate lepo i privlačno, on postaje vaš omiljen komad rublja koji želite da nosite zauvek. Kako biste ovu želju i ostvarili, potrebno je obratiti pažnju na njegovo adekvatno pranje.

Način pranja koji ćete primeniti prilikom održavanja svog veša u velikoj meri zavisi od materijala veša, a ne samo od boje. Delikatne tkanine poput čipke i svile zahtevaju mnogo više pažnje od izdržljivog pamuka.

Zato je pranje veša na ruke najbolji izbor kada je u pitanju delikatan čipkani veš ili donji veš od drugih osetljivih materijala. Ručno pranje donjeg rublja omogućava vam da regulišete temperaturu vode, kao i način na koji će se sa rubljem postupati u procesu pranja.

Kako se obavlja ručno pranje veša i na šta obratiti posebnu pažnju?

Pranje donjeg veša na ruke je sasvim jednostavan proces, a evo kako da ga lako i efikasno sprovedete:

Napunite čist lavor ili lavabo mlakom vodom, u kojoj ćete zatim rastvoriti malu količinu deterdženta. Potopite veš u vodu blago ga pritiskajući, a zatim ga ostavite potopljenog 30-ak minuta. Nakon toga, isperite ga u lavoru čiste vode.

Dakle, kao što vidite, proces je vrlo jednostavan, ali ipak postoje određene stavke na koje treba obratiti pažnju kako biste sačuvali kvalitet svog donjeg veša. Ovo se pre svega odnosi na vodu i deterdžent koji ćete u procesu pranja koristiti.

Koristite mlaku vodu i blagi deterdžent, kako se veš ne bi skupio i kako biste očuvali postojanost boje.

Deterdženti za mašinsko pranje veša često su previše agresivni za nežne materijale poput čipke, zato koristitite blagi deterdžent namenjen ručnom pranju delikatnog rublja. Koristite malu količinu deterdženta i nemojte ga sipati direktno na tkaninu jer time možete oštetiti njegovu boju i tkanje. Umesto toga, rastvorite ga u vodi.

Osim samog procesa pranja, vrlo je važan i način na koji ispirate i sušite ovu vrstu veša. Naime, preporučuje se izbegavanje ispiranja pod mlazom vode, a umesto toga savetuje se da veš potopite u lavor sa čistom vodom koju ćete zameniti par puta.

Nemojte cediti veš uvrćući ga, već ga urolajte u čist peškir i pritisnite onoliko koliko to peškir dozvoljava. Na ovaj način ocediće se višak vode, a tkanina se neće uništiti. Sušite veš na sobnoj temperaturi ili na otvorenom, izbegavajući jake izvore toplote poput direktne sunčeve svetlosti ili grejnih tela kao što su radijatori.

Pranje veša u mašini - sve što treba da znate o mašinskom pranju veša

Svi znamo kako prati veš u mašini, čini se da u tome nema velike mudrosti. Međutim, različiti komadi odeće zahtevaju različit tretman, što nam pokazuje i mnoštvo programa na veš mašinama koji su nam danas dostupni.

Takođe, postoje određena pravila koja u velikoj meri utiču na kvalitet pranja, a koja nikada nije na odmet ponoviti.

Ovo se pre svega odnosi na sortiranje veša po boji i izbegavanje mašinskog pranja komada koji ispuštaju boju, o čemu je već bilo reči na početku ovog teksta. 

Naravno, jasno je da malo ko ima dovoljno komada donjeg veša kako bi njime napunio celu mašinu, pogotovo imajući u vidu to da je veš potrebno odvajati prema bojama. Međutim, shodno tome da pranje peškira, pamučnih majci i posteljine od prirodnih materijala uglavnom podrazumeva isti postupak kao i kod pamučnog veša, donji veš uvek možete prati sa peškirima i posteljinom.

Još jedna bitna stvar jeste količina veša koju ćete staviti u veš mašinu. Dešava nam se da to zaboravimo, ali vrlo je bitno ne pretrpavati mašinu kako bi veš imao prostora da se okreće, dobro natopi vodom i deterdžentom, a potom i adekvatno ispere.

Takođe, pitanje koje često muči mnoge od nas jeste koliko praška staviti u veš mašinu. Imajući u vidu da se deterdžent korisiti radi uklanjanja fleka i prljavštine sa odeće, veliki broj ljudi se vodi logikom što više deterdženta to bolje. Međutim, to zapravo nije slučaj.

Prilikom pranja svake odeće, a posebno donjeg veša, nikada nemojte sipati više deterdženta nego što je to naznačeno na njegovom pakovanju. Prekomerna količina deterdženta stvara veliku penu, koja samo podiže nečistoću na površinu, nakon čega ona neće biti adekvanto uklonjena. Takođe, postoji mogućnost da deterdžent ne bude dobro ispran, što može dovesti do različitih alergija i iritacija.

Osim toga, pranje donjeg veša ne bi trebalo da uključuje upotrebu omekšivača. Iako lepo miriše, omekšivač se ne ispira, što može dovesti do alergija, posebno u kontaktu sa osetljivom kožom intimne regije, te nije poželjno koristiti ga za održavanje donjeg rublja. 

Žena stoji u belom donjem vešu pored kuće

Pranje brushaltera - da li brushaltere treba prati ručno ili u mašini?

Još jedno večito pitanje jeste da li brushaltere moramo prati ručno ili se oni mogu prati i u mašini za pranje veša. Iako pranje brushaltera u veš mašini neće momentalno uništiti vaše rublje, ono vremenom može uticati na smanjenje kvaliteta tkanine i postojanost boje, kao i na samu formu i jačinu brushaltera.

Zato se preporučuje ručno pranje brushaltera, po istom postupku kao i pranje ostalog delikatnog veša.

Potopite brushalter u mlaku vodu u kojoj ste prethodno rastvorili malu količinu deterdženta za pranje nežnih tkanina. Ostavite da tako stoji 30 minuta, povremeno ga nežno pritiskajući kako bi deterdžent dospeo i u njegovo punjenje.

Nakon 30 minuta, isperite brushalter u nekoliko čisith voda i iscedite tako što ćete ga uviti u čist peškir i nežno pritiskati kako bi se ocedio višak tečnosti. Ostavite ga da se prirodno osuši na vazduhu, bez izlaganja direktnom izvoru toplote.

Još jedno aktuelno pitanje na temu održavanja brushaltera jeste koliko često treba prati brushalter. Iako se on ubraja u donji veš, za razliku od gaćica koje je potrebno prati nakon svake upotrebe, brushalter je dovoljno oprati nakon trećeg ili četvrtog nošenja.

Kao što ste mogli da pročitate, postoje određeni komadi donjeg veša koje bez brige možete prati u veš mašini, dok drugi zahtevaju poseban tretman i ručno pranje. Međutim, i prilikom mašinskog pranja potrebno je obratiti pažnju na određene aspekte.

Prvi korak ka adekvatnom održavanju donjeg veša jeste odabir kvalitetnih komada, kakve možete pronaći u Jasmil prodavnici veša i stvari za spavanje. Kada ste odabrali kvalitetan donji veš, samo pratite naše savete i možete biti sigurni da će on dugo očuvati svoj oblik i boju, kao i udobnost i potporu koju vam svakodnevno pruža.