Beli veš - pranje i održavanje savršeno belog veša

Iako nam pranje belog veša često zadaje muke, svi imamo komade odeće u ovoj boji.

Beli veš je univerzalan, a osim toga stvara osećaj svežine i ćistoće.

Takođe, može dodati dašak elegancije i sofisticiranosti svakoj kombinaciji garderobe koju odaberemo, pa je mnogima prvi izbor prilikom bitnih događaja.

Ipak, često se dogodi da se nakon nošenja ove odeće na njoj pojavi nova fleka ili da nam nakon nekoliko meseci bela odeća postane tamnija. Tada pranje belog veša, kao i njegovo održavanje mogu predstavljati pravi izazov!

Jasmil veš u beloj boji na svojim etiketima sadrži detaljna uputstva za njegovo održavanje, a ukoliko ih budete pratili vaši komadi će ostati blistavo beli! Kako bismo vam dodatno olakšali ovaj proces, napravili smo sveobuhvatni vodič o načinima na koje je potrebno da perete, izbeljujete, sušite, peglate i čuvate svoj beli veš kako biste bili sigurni da će uvek izgledati sjajno i novo.

Veš mašina i police sa peškirima, drvenim kutijama i biljkama Veš mašina i police sa peškirima, drvenim kutijama i biljkama

Kako se pere beli veš?

Na početku ovog vodiča kroz pranje belog veša, važno je da razmotrite nekoliko koraka koji će pre samog pranja obezbediti da vaš veš zadrži najbolji izgled.

Po redosledu koraci izgledaju ovako:

  • Sortiranje vašeg veša je kritičan prvi korak koji je neophodno obaviti pred pranje. Obavezno odvojite beli od šarenog veša da biste sprečili prenos boja. Uz to, možete razdvojiti svoj veš i prema vrsti tkanine što će doprineti najboljem rezultatu pranja.
  • Tretiranje mrlja ukoliko postoje. Možete koristiti komercijalno sredstvo za uklanjanje mrlja ili napraviti svoje tako što ćete izmešati jednake delove vode, sode bikarbone i vodonik peroksida (hidrogena). Pre pranja nežno istrljajte mrlju četkom sa mekim vlaknima.
  • Odabir deterdženta je veoma važan. Najbolje je odabrati deterdžent u prašku koje je jači od tečnog, a može da sadrži i izbeljivač što će pomoći da se razbiju mrlje i posvetli tkanina. Za jako zaprljane predmete, razmislite o korišćenju dužeg ciklusa pranja kako biste bili sigurni da je prljavština potpuno uklonjena.
  • Omekšivač može ponekad da ostavi trag na belom vešu, pa je zato najbolje umesto njega upotrebiti jedan čep alkoholnog sirćeta. Beli veš će biti bolje ispran, a miris sirća se neće zadržati.
  • Ne prepunjavati mašinu vešom. Ako je u mašini previše veša, voda i sredstva za čišćenje neće imati dovoljno mesta da prolaze između veša, a samim tim se beli veš neće oprati dobro.

Na koliko se pere beli veš?

Devojka u beloj majici na bretele i belom slipu sedi na krevetu Devojka u beloj majici na bretele i belom slipu sedi na krevetu

Optimalna temperatura za pranje belog veša može zavisiti od niza faktora, uključujući tip tkanine i nivo zaprljanosti.

Jasmil je prepoznatljiv po komadima izrađenim od visokokvalitetnih prirodnih materijala, a pre svega po asortimanu od pamuka. Pamučni veš bele boje je dozvoljeno prati na 90 stepeni, jer se ovaj materijal jedini ne deformiše na najvišoj temperaturi.

Uopšteno govoreći, pranje belog veša se obavlja toplom vodom, uz program za iskuvavanje veša koji može pomoći u razbijanju mrlja i uklanjanju prljavštine.

Međutim, za delikatne predmete, poput vune i svile, pranje na visokim temperaturama nije preporučljivo, pa je potrebno proveriti etiketu na tom vešu i pratiti uputstva proizvođača. Ovo pravilo važi i za ženske majice ili muške majice koje imaju određene osetljive aplikacije na sebi.

Peškiri, posteljine, ženski i muški donji veš bele boje napravljeni od pamuka su predmeti koji se mogu prati na najvišim temperaturama.

Izbeljivanje belog veša

Izbeljivač može biti moćno sredstvo za vraćanje beline vašem vešu, ali je važno da ga pravilno koristite kako biste izbegli oštećenje tkanine ili stvaranje neželjene promene boje.

Pre upotrebe izbeljivača, uvek proverite etiketu na muškoj ili ženskoj odeći kako biste bili sigurni da je tkanina bezbedna za izbeljivanje. Ako ste u nedoumici, uradite test na neupadljivom delu tkanine.

Kada koristite izbeljivač, pažljivo pratite uputstva proizvođača. Koristite samo preporučenu količinu i razblažite je u vodi pre dodavanja u pregradu za predpranje. Ako više volite prirodna rešenja, možete pokušati da upotrebite limunov sok kako biste posvetlili svoj veš.

Beli pokrivači okačeni na žicu za sušenje Beli pokrivači okačeni na žicu za sušenje

Beli veš - sušenje i peglanje

Nakon što ste obavili pranje belog veša, sledeći korak je sušenje. Način na koji sušite vaš beli veš može imati značajan uticaj na njegovu belinu i opšte stanje.

Najbolji način da osušite belu odeću je sušenje na vazduhu.

Kako vaša omiljena bela ženska spavaćica ne bi požutela, izbegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti dok se suši. Umesto toga, izaberite mesto koje je u senci ili zatvoreni prostor kako biste osušili beli veš.

Mašina za sušenje veša može izazvati skupljanje i oštećenje vlakana, pa nije preporučljiva za sušenje belog veša. Ako ipak odlučite da je koristite, obavezno je postavite na najnižu moguću temperaturu. Takođe bi trebalo da izbegavate preopterećenje mašine za sušenje veša, jer to može prouzrokovati gužvanje odeće i duže sušenje.

Peglanje bele odeće je važan korak u održavanju njenog izgleda.

Pre peglanja, obavezno proverite etiketu odeće za bilo kakva posebna uputstva ili upozorenja.

Da biste pravilno peglali belu odeću, počnite tako što ćete peglu postaviti na odgovarajuću temperaturu za tkaninu. Primera radi, pamuk i lan zahtevaju visoku toplotu, dok svila i sintetičke tkanine zahtevaju nižu.

Zatim stavite čistu, belu krpu preko odeće kako biste sprečili direktan kontakt između pegle i tkanine. Ovo će pomoći u sprečavanju tragova opekotina i oštećenja tkanine. Kada peglate, počnite od sredine odeće i pomerajte peglu kružnim pokretima kako biste sprečili stvaranje nabora.

Devojka u beloj majici na bretele i belom slipu sedi na stolici Devojka u beloj majici na bretele i belom slipu sedi na stolici

Pravilan način čuvanja belog veša

Osim pranja belog veša, njegovog sušenja i peglanja, za dobro održavanje veša potrebno je i pravilno čuvanje.

Na prvom mestu, to podrazumeva čuvanje belog veša na tamnom i suvom mestu, bez direktne sunčeve svetlosti koja može izazvati žutilo.

Bela odeća ne treba da se čuva u plastičnim kesama, jer one mogu da zarobe vlagu, pa time izazovu žutu boju veša i loš miris. Umesto toga, koristite vreće od tkanine ili mrežaste vreće da biste omogućili cirkulaciju vazduha.

Da biste sprečili promenu boje, takođe je važno da redovno rotirate svoju belu odeću. Ukoliko je niste nosili više od tri meseca - izvadite je i provetrite. Ovo može pomoći da vaš beli veš izgleda svežije.

Pranje belog veša, kao i njegovo održavanje mogu se činiti kao komplikovani procesi, ali uz prave tehnike i sredstva za negu - postaće značajno lakši.

Ne zaboravite da uvek proverite nalepnicu za negu vaše odeće kako biste uzeli u obzir određena uputstva i korišćenje odgovarajućih proizvoda i tehnika za specifični tip tkanine.

Uz naše savete i malo dodatne pažnje, možete uživati u sjajnom izgledu svog belog veša godinama, a Jasmil ponudu ovih komada možete pogledati u našoj online prodavnici ili u nekom od prodajnih mesta širom Srbije!