Prirodni materijali - najbolji izbor za donji veš i stvari za spavanje

Postoje različite jedinice za meru kvaliteta, a kada je reč o garderobi tu jedinicu predstavljaju prirodni materijali. Naime, odevni komadi u potpunosti izrađeni od prirodnih materijala jesu najkvalitetniji i najprijatniji izbor. 

Zato ne treba da čudi što je za veš, kao i stvari za spavanje, izuzetno važno da budu izrađeni od prirodnih materijala, s obzirom da oni dolaze u neposredan kontakt sa našom kožom. Informisanost na ovom polju pomoći će vam da birate najbolje komade veša, a ovaj tekst je odlična polazna tačka za to.

Pamuk kao definicija udobnosti i kvaliteta

Pamuk je prirodni materijal sa najširom primenom u svakodnevnom oblačenju, te nema onog ko ne poseduje bar jedan pamučni komad odeće. Prijatnost i kvalitet ovog materijala posebno dolaze do izražaja u izradi rublja, te je pamučni veš sinonim za udobnost, kvalitet i dugotrajnost. 

Šta je ono što pamučni donji veš čini tako posebnim? 

Kako bismo govorili o benefitima pamučnog veša, treba početi od karakteristika koje pamuk izdvajaju od ostalih materijala. 

Pamuk je izuzetno jednostavan za održavanje, prijatan je na dodir, sjajno prijanja koži, upija vlagu, a otporan je na skpljanje mnogih bakterija - jednom rečju, predstavlja idelanu tkaninu koja treba da dođe u dodir sa najosetljivijim delovima vašeg tela.

Koji komadi veša treba da budu izrađeni u potpunosti od pamuka? 

Roze komplet dečijeg donje veša i kompleta za spavanje

Kada su u pitanju prirodni materijali tkanina koju nosimo, ponekad sastav može biti kombinacija više materijala, te se tako mogu pronaći i niti određenih sintetičkih materijala. Dakle, to su najčešće kombinacije pamuka i elastana, i drugih materijala koji pospešuju osobine određenih odevnih komada.

Ipak, kada je reč o određenim komadima veša, najbolje je nositi isključivo čist pamuk. Konkretno, reč je o gaćama. One bi trebalo da budu izrađene od 100% pamuka. To je upravo zbog osobina pamuka koje ga čine najprijatnijim i najzdravijim materijalom za našu kožu. 

Zato birajte da vaše intimno rublje bude izrađeno od čistog pamuka,  koji možete prati u mašini na visokoj temepraturi, ali i otkuvavati po potrebi. Zbog svojih antibakterijskih dejstava ovo je posebno je značajno za dečji donji veš, bilo da je u pitanju veš za devojčice ili onaj za dečake.

Svila - najnežniji dodir koji će vaša koža osetiti 

Put svile zainteresovao je mnogobrojne ljubitelje modne industrije i tekstila, a početak proizvodnja ovog plemenitog prirodnog materijala datira od 6000. do 3000. godine p.n.e.  Svila je, kao što je mnogima poznato, došla iz Kine, a postepeno je našla svoj put preko južne Azije, sve do ostalih kontinenata.

Danas ona važi za jedan od najprefinjenijih prirodnih materijala, a dodir svile na koži je nesumnjivo posebno iskustvo. Kada su u pitanju prirodni materijali tkanine od svile su, pored pamuka, takođe izuzetno popularne u izradi donjeg veša i stvari za spavanje. 

Ono po čemu se svileni donji veš i program za spavanje razlikuju od pamučnoj jeste izvesna doza elegancije i stilizovanosti. Tako su svilene spavaćice i donji veš za dame odličan način da istaknu svoju senzulanost, osećajući se prijatno i udobno. 

Od svile se mogu izrađivati i kućni ogrtači, pidžame, i ostali prijatni komadi odeće koji će vam dati dozu stilizovanosti u svakodnevici. 

Kako se dobija svila? 

Prirodni materijali mogu biti biljnog i životinjskog porekla. Pamuk je prirodnog, s obzirom da se dobija od biljke, dok je svila nastala ni manje ni više nego od insekta. Reč je o svilenoj bubi

Naime, oko čaure ovog insekta formiraju se tanana svilena vlakna, koja se kasnije skidaju i prerađuju i od toga nastaje sofisticirana svila koja predstavlja jedan od najnežnijih i najluksuznijih prirodnih materijala.

Viskoza - delimično sintetički materijal sa odlikama prirodnog

Žena u roze spavaćici na beloj posteljini

Baš kao što su popularne pamučne pidžame,  odnosno svilene spavaćice, tako mnogi biraju i komade odeće za spavanje izrađene od viskoze. Ako ste imali priliku da nosite pidžamu ili majicu od viskoze verujemo da znate koliko je prijatna, ali ono što možda niste znali je o kakvoj vrsti materijala se radi. 

Viskoza predstvlja polu-sintetički materijal, koji se dobija iz celuloze (baš kao pamuk) ali mu se dodaju određeni hemijski agensi, zbog kojih se ne može naći  u istoj kategoriji kao ostali prirodni materijali. 

Ipak, svojim karakteristikama veoma podseća na njih, o čemu svedoči podatak da se viskoza koristi za izradu stvari za spavanje i komada donjeg veša. 

Ključne odlike viskoze i način održavanja 

Kao što smo već rekli, viskoza ima mnoge odlike prirodnih materijala, što ju je učinilo odličnom za izradu prijatnih stvari za spavanje, kao i komada intimnog rublja, poput potkošulja i majica. 

Viskoza je izuzetno prijatna, otporna je na bakterije, i ne izaziva alergijske reakcije, kao određeni sintetički materijali, te je pogodna i za veoma osetljivu kožu. Takođe, viskoza ne skuplja grinje, a propušta vazduh pa je zato izuzetno prijatna za nošenje tokom letnjih vrućina.

Kada je reč o održavanju treba biti malo pažljiviji, s obzirom da je viskoza nešto osetljivija od ostalih grubljih materijala. Kada perete komade odeće od viskoze ne uključujte centrigufu, a ukoliko je perete na ruke neka voda bude mlaka. 

Veoma je važno da je ne peglate na viskoj temperaturi jer spada u zapaljive materijale. 

Kako da prepoznate šta jeste a šta nije prirodni materijali?

Naveli smo prirodne materijale od kojih se donji veš kao i program za spavanje najčešće izrađuju, pa ostaje i da predočimo kako da uočite kvalitet o kome govorimo. 

Kada su u pitanju prirodni materijali tkanine izrađene od njih treba da budu prijatne na dodir, da ne izazivaju nikakvu reakciju kože i da stvaraju osećaj komfora i udobnosti. 

Takođe, prirodni materijali se ne boje jarkim i intenzivnim bojama, kako se ne bi oštetile komponente koje se nalaze u njima. Komadi odeće, stvari za spavanje ili veša intenzivnih boja obično nisu u potpunosti izrađeni od prirodnog materijala, odnosno dodaju im se određene hemijske supstance za boju. 

Osim toga, izuzetno kvalitetni prirodni materijali ne iritiraju vašu kožu i u njima se ne znojite toliko, a čak i kada je to slučaj kvalitetni komadi izrađeni od prirodnog materijala neće “pokupiti” neprijatne mirise. 

Dakle, kada želite da odaberete kvalitetan donji veš birajte onaj koji je izrađen od najfinijih prirodnih materijala, jer ćete tako investirati u prijatan osećaj, udobnost, komfor, ali i zdravlje.