pidzama za spavanje za dečake

Večernja rutina kod dece je izuzetno važna za vašu lakšu organizaciju i dečiji osećaj za sticanje navike. Međutim, njeno svakodnevno praktikovanje definitivno nije lak zadatak ni za jednog roditelja.

Kada su deca u razvojnim godinama, svaka promena, ma koliko ona bila mala i nama delovala beznačajno, može uticati na njihovo ponašanje, raspoloženje i svakodnevni ritam.

Večernja rutina podrazumeva set aktivnosti koje ćete ponavljati svakog dana i na taj način od malih nogu dete naučiti zdravim praksama i negovati njegovu samokontrolu. Znamo da sada sigurno imate gomilu pitanja u glavi, ali nastavite da čitate ovaj tekst i dobićete odgovore!

Kako uspavati dete?

Ovo pitanje najčešće muči novopečene roditelje koji nemaju dovoljno iskustva.

Postoji nekoliko uslova čije ispunjavanje vam može značajno olakšati proces uspavljivanje deteta. Hajde da se fokusiramo na samo uspavljivanje dece i kreiranje zdravih večernjih rutina koje dolaze pre njega.

Proces uspavljivanja male dece

Kada je beba mala preporučuje se uspavljivanje u rukama uz konstantne pokrete ili u krevecu uz ljuljanje. Šanse da se dete probudi u toku noći se drastično smanjuju ukoliko nastavlite sa ljuljanjem nekoliko minuta nakon što se dete uspava.

Kreiranje zdravih rutina pred spavanje kod starije dece

Važno je da kod dece razvijete navike u ranim godinama. To ne moraju biti neke ekstremne radne navike, već ponovljene radnje koje će ih naučiti da budu odgovorni i organizuju vreme.

Dovoljno je da vaše dete naučite da se samo obuče, spremi za kupanje, stavi svoje igračke na mesto i slično. Ograničite im vreme pred ekranom, što više u njihovu rutinu ubacujte kreativne elemente i potrudite se da im na najbolji način objasnite poreklo svake vaše odluke.

Podstičite igranje sa decom, ali ih naučite i kada igra treba da se završi kako bi vaša večernja rutina počela. Ovo, naravno, nije lak proces i trebaće vam vremena da dete naučite osnovnim radnim navikama, ali ukoliko ostanete uporni, napredak će biti sve brži.

Da li je odeća za spavanje bitna?

Da, dečija odeća igra veliku ulogu u kvalitetu njihovog sna, pogotovo u mlađim godinama kada su deca lako iritabilna, a još uvek nisu razvila sposobnost da smisleno artikulišu šta je to što im smeta.

Komplet roze pidzama za devojcice Komplet roze pidzama za devojcice
Komplet plava pidzama za decake Komplet plava pidzama za decake

Za početak, materijal koji je definitivno idealan za spavanje jeste pamuk. To važi, kako za odeću, tako i za posteljinu.

Za letnje dane birajte lagani donji veš za dečake i donji veš za devojčice, a u hladnim zimskim noćima ugrejte vaše mališane uz mekane pidžame za dečake i šarene pidžame za devojčice.

Pamuk je takođe materijal koji ne izaziva alergije, ekceme i druge probleme sa kožom kojima su deca sklona u mlađim godinama.

donji ves za devojcice donji ves za devojcice
Donji ves ya decake Donji ves ya decake

Postoji li idealna količina sna za decu?

Tačno je da je svako dete drugačije i da potrebe deteta mogu varirati, ali postoji orijentaciono idealno vreme za spavanje svakog mališana.

Ono, naravno, zavisi od broja godina i drugih faktora, a mi ćemo navesti generalne savete stručnjaka u pogledu toga koliko deca treba da spavaju i kada bi trebalo da idu u krevet.

Koliko deca treba da spavaju?

Novorođenčad do trećeg meseca treba da spavaju od 14 do 17 sati. Od trećeg do jedanaestog meseca 12 do 15 časova im je dovoljno, dok je posle navršene prve godine to 14 sati.

Kada su starosti 3 do 5 godina idealna količina sna iznosi 13 sati, a od šeste do trinaeste godine dovoljno im je između 9 i 11. Tinejdžerima je dovoljno i između 8 i 10 sati.

Da li se deca kupaju svako veče i šta treba raditi prilikom kupanja?

Kupanje je još jedan deo večernje rutine koji može uticati na to da vaše dete brže zaspi. Topla kupka će izmoriti i uspavati vaše dete i olakšati vam njegovo uspavljivanje.

Kada su u pitanju deca, a pogotovo bebe, mnoge roditelje muči pitanje da li je neophodno kupati ih svakodnevno. Ovo nije neophodno ukoliko im redovno menjate pelene i čistite ih. Svakodnevno trljanje pri kupanju bebe može imati negativan efekat, jer pored toga što iritira kožu, lišava njen površinski sloj korisnih masti. Preporuka je da kupate bebu na svaka 2 do 3 dana mlakom vodom i blagim sapunom.

Kada su u pitanju deca predškolskog i školskog uzrasta, svakodnevno kupanje ne škodi, ali takođe nije ni neophodno. Izbor je na vama, mada ukoliko vaša deca često izlaze napolje i prljaju se, svakako bi trebalo češće da se kupaju. Odaberite mekani bademantil za dečake ili bademantil za devojčice kako bi se odmah nakon kupke vaši mališani mogli ugrejati.

Kada su u pitanju tinejdžeri, usled hormonskih promena, pojačava se lučenje znoja, dešavaju se prve promene na koži poput akni i slično. U ovom periodu svakodnevno kupanje je neophodno kako bi se održala pravilna higijena.

U ponudi Jasmil prodavnice možete pronaći idealnu odeću za spavanje za vašu decu i osigurati im udoban i miran san. Putem Jasmil online prodavnice naručite program za spavanje za svoje mališane ili nas postetite na nekoj od lokacija širom Srbije.

Bademantil za devojcice Bademantil za devojcice
Bademantil za decake Bademantil za decake