Polazak u školu - šta kupiti detetu za polazak u školu?

Polazak u školu je ključna prekretnica u životu vaših mališana, ali i značajna promena za sve novopečene roditelje. Tokom ove etape, deca postaju zrelija i ujedno stiču nove veštine i navike, koje će vremenom pospešiti njihov kognitivni kapacitet i socijalni razvoj.

Škola ne treba da izaziva strah i anksioznost kod đaka, već treba da im bude podsticaj i utočište. Stoga su maksimalna uključenost i podrška roditelja tokom ove faze ključni faktori koji mogu olakšati proces prilagođavanja.

S tim u vezi, naredni redovi biće posvećeni razjašnjenju svih neophodnih koraka koje morate preuzeti kako bi polazak dece u školu protekao bez muke!

Priprema dece za polazak u školu: kako odabrati dečiju garderobu?

Priprema deteta za polazak u školu najpre iziskuje udobnu i kvalitetnu garderobu, koja će mu biti komforna dok sedi na časovima, ali i dovoljno praktična kako bi mogao resterećeno da se igra na velikom odmoru.

 

S tim na umu, materijal koji bespogovorno najviše odgovara nežnoj dečijoj koži jeste pamuk. Ovaj prirodan materijal ima vrlo mek opip i dovoljno je prozračan da omogući koži da adekvatno “diše”. Garderoba koja je satkana od ove tkanine garantuje maksimalnu ugodnost i osećaj prijatnosti tokom celodnevnog nošenja, te će je vaši mališani obožavati.

 

Savet psihologa jeste da se za početak školske godine ne odlučite odmah za jarke i upadljive boje, jer one mogu previše privlačiti pažnju. Mnoga deca su stidljiva tokom svojih prvih školskih dana, te bi ovaj izbor mogao da im oteža adaptaciju na novu sredinu.

 

Kada birate majice za dečake, odlučite se za one sa jednostavnim krojem i neutralnijim nijansama kako biste mogli lako da ih ukombinujete sa bilo kojim drugim odevnim predmetom.

Dečak u sivoj pidžami na kratak rukavi sorcu stoji naslonjen a stolicu

U našoj kolekciji možete pronaći sve što je potrebno da se vaš mališan oseća razigrano i udobno, a da opet njegova koža bude zaštićena od potencijalnih iritacija i crvenila tokom sportskih aktivnosti.

 

Nije strano da su dečaci skloniji nepažnji nego devojčice, te se nemojte iznenaditi ukoliko njihova odeća bude bila prekrivena flekama i mrljama nakon časova. Stoga je važno da se odlučite za onaj komad odeće koji je i estetski primamljiv, ali i koji je lak za održavanje.

 

Majice za devojčice treba da odišu kvalitetom i ljupkošću, te su one sa šarenim dezenima i zanimljivim motivima neretko prvi izbor vaših princeza. Paleta pastelnih nijansi i nežnih tonova je nepogrešiv odabir kada je u pitanju odeća za devojčice, te je bitno da kupite one boje koje su omiljene vašim malim damama.

 

Bilo da su vam potrebne majice za devojčice na duge ili kratke rukave, u Jasmil prodavnicama ćete pronaći širok izbor kvalitetne garderobe za decu koje će zadovoljiti svaki istančani ukus.

Devojčica u žutoj majici na kratak rukav stoji i žena u plavoj majici viri iza vrata

Pored garderobe, važno je i da razmislite o odabiru kvalitetnog veša za dečake i veša za devojčice. Celokupan asortiman donjeg veša bi trebao biti izrađen od 100% pamuka, jer je on u najvećem dodiru sa dečijom kožom, te je i samo prikladno da bude skrojen od najfinijeg prirodnog materijala.

Dečije muške bokserice u zeleonoj boji sa šarom dinosaurusa stoje na komodi

Udobna obuća je još jedna bitna stavka na listi prioriteta, pogotovo jer će vaši mališani trčkati dobar deo dana. Ono što je važno, a možda i ključno, za celokupan izbor odeće i obuće jeste da ne isključite vaše dete iz procesa selekcije - pitajte ga šta ono želi, koje boje mu se sviđaju, kakve motive priželjkuje, koji kroj mu najviše prija?

 

Na taj način ćete naučiti da pažljivije osluškujete njegove preferencije, ali će i ono naučiti da se adekvatnije izrazi povodom svojih želja i tendencija.

Šta kupiti detetu za polazak u prvi razred? Ključni pribor i oprema za prve dane koje treba razmotriti

Šta kupiti detetu za polazak u školu je oduvek bila večita dilema svih novopečenih roditelja - šta sve treba da obuhvati školski pribor, koji ranac je najbolji, da li je potrebno nabaviti celokupnu literaturu pre prvog dana?

Usled ovih nedoumica, prvi septembar biva najstresniji mesec, jer se prvog školskog zvona pribojavaju i deca i odrasli. Međutim, to zaista ne mora da bude slučaj!

Priprema dece za polazak u školu može varirati od institucije do institucije, ali neke univerzalne stavke se odnosne na odabir osnovog pribora za školu. Najpre započnimo od ranca - bitno je da je on udoban i dovoljno velik da sadrži sve neophodne potrpštine jednog školarca, ali da opet nije previše kabast za nošenje.

Uz ranac, pred početak školske godine neophodno je pribaviti i pernicu sa nekoliko pregrada za pribor za pisanje i crtanje, tačnije za olovke, gumicu, rezač, bojice i flomastere. Pribor za školu iziskuje i posedovanje likovnog pribora, koji uključuje četkice, vodene boje, tempere, paletu, blok broj 4 i 5, kao i plastelin.

Priprema deteta za polazak u školu ne može da prođe bez knjiga - važno je da naglasite detetu da prvog dana zapamti koju literaturu je neophodno nabaviti, kako biste vi mogli na vreme da je obezbedite.

Polazak dece u školu - odnos sa vršnjacima i obavezama

Polazak dece u školu može biti vrlo uzbudljiv, ali i stresan doživljaj, usled činjenice da se većina njih brine oko toga da li će ih i kako će ih vršnjaci prihvatiti prvog dana. Stoga je uloga roditelja ovde krucijalna - vi treba da im pružite podršku i da ih uverite kako će se sve odigrati kako treba.

Kako ovo predstavlja veliku promenu, kako za dete tako i za roditelje, važno je imati na umu da postoje dve vrste pripreme deteta za školu:

  • Psihološku i emotivnu pripremu - ova vrsta pripreme se odnosi na to da treba da pomognete detetu da razvije pozitivan stav prema edukativnoj ustanovi, te je važno da pre polaska u prvi razred što više razgovarate sa vašim mališanom i odvratite ga od bilo kakvih potencijalnih predrasuda. Emotivna priprema podrazumeva tendenciju roditelja da pomognu detetu da zavolu školu i sve ono pozitivno što uz nju dolazi - druženje, saznanja, veštine, igra, … Preporuka stručnjaka jeste da dete što više upoznate sa organizacijom i smislom škole, da mu čitate o njoj, pa čak i da se prošetate do nje pre samog upisa.
  • Edukativnu pripremu - podrazumeva postepeno razvijanje radnih navika i predškolskog znanja. Idealno bi bilo da odvojite svaki dan malo vremena da kroz igru pređete neke od najosnovnijih informacija u vezi budućeg školovanja, kao i literaturu iz oblasti matematike, srpskog, i prirode i društva. Uz to, pokušajte da postepeno naviknete dete na sistem učenja kako bi se ono laše adaptiralo na isti kada za to dođe vreme.

Nadamo se da vam je ovaj blog bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija i tako smanjili tenziju u vezi celokupne pripreme vašeg deteta za polazak u školu!

Istražite naš online shop ili nas posetite u Jasmil prodavnicama širom Srbije. Uvereni smo da ćete u našem bogatom asortimanu pronaći pamučnu garderobu koja će odgovarati vašim afinitetima!