Devojka u haljini od viskoze

Haljine od viskoze nose žene širom sveta zbog brojnih prednosti koje poseduju.

One su posebno dobar izbor za letnje, toplo vreme kada vam je neophodna prozračnost, udobnost i kvalitet samog materijala. Zbog ovih karakteristika viskoze, mnogi misle kako je u pitanju prirodan materijal.

Međutim, istina je na sredini.

Viskozna vlakna nisu potpuno prirodna, ni sasvim veštačka, već se nalaze na sredini između ove dve grupe materijala koje se drastično razlikuju. Možda u tome i leži velika popularnost viskoze koja trenutno spada među najpopularnije vrste tekstila na svetu.

Ukoliko želite da saznate koje su prednosti nošenja haljina od viskoze, ali i da otkrijete na šta treba obratiti pažnju prilikom njihovog nošenja i pranja - nastavite sa čitanjem, jer vas u ovom tekstu očekuju sve bitne informacije o viskoznim haljinama.

Viskoza - materijal od koga nastaju elegantne i udobne haljine

Viskoza je polusintetički materijal koji se koristi u proizvodnji odeće od kasnog 19. veka.

Drugačije se naziva veštačka svila, a nastaje obradom rajona - vlakna od regenerisane celuloze. Rajon se dobija od drvene pulpe i to najčešće od pulpe bambusa i eukaliptusa. Za proizvodnju vlakana, biljna celuloza prolazi kroz proces koji uključuje korišćenje hemikalija, energije i vode. Ona je polusintetički tekstil, jer nastaje hemijskom obradom prirodno dobijenih vlakana.

Viskoza je svestran materijal, što znači da se može napraviti da oponaša izgled i osećaj drugih tkanina, kao što su svila, pamuk i vuna. Mekana je i lagana, što je čini udobnom za nošenje. Takođe, ovaj materijal ima visoku stopu apsorpcije vlage, pa samim tim može da upije znoj i održi vašu kožu suvom.

Zbog navedenih karakteristika ali i osećaja udobnosti koji dobijate dok nosite ovu vrstu tkanine, u Jasmil ponudi se nalaze i različiti komadi u okviru ženskog programa za spavanje izrađeni od najfinije viskoze.

Ovaj materijal omogućava cirkulaciju vazduha, prijatan je i lako se boji, pa se često koristi za izradu odeće. Najviše se koristi za kreiranje udobnih i modernih haljina koje se mogu nositi u različitim prilikama. Osim njih, od viskoze se prave bluze, suknje i drugi odevni predmeti.

Kolaž planih, roze-ljubičastih i crnih tigrastih pantalona Kolaž planih, roze-ljubičastih i crnih tigrastih pantalona

Upravo u Jasmil asortimanu možete pronaći ženske majice napravljene od viskoze, a sam naziv ‘veštačka svila’ dovoljno govori o udobnosti koju dobijate tokom njihovog nošenja.

Zašto su haljine od viskoze sjajan izbor?

Viskoza za haljine smatra se fantastičnim materijalom, jer ima mnogo kvaliteta koji stvaraju jedinstveni spoj prirodnih i veštačkih materijala.

Na prvom mestu, haljine od viskoze se ističu po svojoj mekoći i udobosti, što ih čini savršenim za dugo nošenje. Za razliku od nekih sintetičkih materijala, viskoza pruža prijatan osećaj na koži i ne izaziva svrab ili iritaciju.

Uz to, viskozne haljine imaju odlična svojstva upijanja vlage, što znači da mogu apsorbovati znoj i stvoriti konstantan osećaj svežine. To ih čini idealnim izborom za toplo vreme. Takođe, letnje haljine od viskoze će vam odično poslužiti za bilo koju aktivnost koja uključuje mnogo kretanja.

Viskoza je materijal koji dozvoljava vazduhu da cirkuliše, pa se tokom nošenja haljine od viskoze nećete osećati previše vruće. Zato su one zgodne u svako godišnje doba, bilo da ih želite obući ispod džempera tokom zime ili nositi svoje letnje haljine od viskoze samostalno po sunčanom julskom danu.

Trajnost haljina od viskoze

Haljine od viskoze su iznenađujuće izdržljive, posebno s obzirom na to koliko je materijal lagan i mekan. Uz odgovarajuću negu, viskozne haljine mogu trajati godinama bez gubitka oblika ili gubljenja inteziteta boje.

Vredi napomenuti da iako haljine od viskoze mogu da izdrže habanje, treba obratiti malo dodatne pažnje kada je u pitanju pranje i sušenje. Kada je mokar, ovaj materijal može lako da se istegne, pa je veoma važno pravilno ga održavati, o čemu ćemo više govoriti u nastavku teksta.

Viskozne haljine nisu izdržljivije u odnosu na haljine izrađene od pamuka, ali u odnosu na njih imaju manju težinu i mekše su. Upravo su to razlozi zbog kojih se ženski donji veš i muški donji veš iz Jasmil ponude prave i od viskoze.

Svestranost viskozne haljine

Još jedna sjajna karakteristika ovakvih haljina je njihova raznovrsnost. U prodaji možete naći ležerne, duge haljine od viskoze, elegantne večernje haljine sa postavom i sve ostale modele haljina koje se nalaze u tom rasponu.

Dakle, pronaći ćete viskoznu haljinu potpuno prilagođenu svom stilu, bilo da vam je potrebna varijanta za dan ili noć. Primera radi, jednostavne duge haljine od viskoze A kroja možete nositi sa sandalama i šeširom za sunce za opušten dnevni izgled ili ih upariti sa salonkama i nakitom - za noćni izlazak.

Kolaž ljubičaste, crne i plave haljine do kolena na kratke rukave Kolaž ljubičaste, crne i plave haljine do kolena na kratke rukave

Pristupačna cena uz dobar kvalitet

Konačno, jedna od najboljih stvari u vezi sa haljinama od viskoze je njihova pristupačnost.

Uprkos mnogim poželjnim kvalitetima, haljine od viskoze su relativno jeftine u poređenju sa drugim prirodnim vlaknima, poput svile ili vune. To ih čini pristupačnim izborom za potrošače koji traže kvalitetnu odeću, koja ima veoma slične karakteristike kao garderoba od prirodnih materijala, ali uz to ne košta previše.

Razlog za to leži u njenom poreklu. Kao što smo pomenuli, viskoza je polusintetički materijal, pa je sama proizvodnja lakša i brža u odnosu na proizvodnju tekstila od prirodnih vlakana, poput pamuka, svile ili vune.

Kako se peru i održavaju viskozne haljine?

Kako bi vaša haljina od viskoze što duže mogla da se nosi i izgleda novo, potrebno je da pripazite na njeno održavanje i pranje. Daćemo vam nekoliko jednostavnih saveta, uz koje ćete lako postići najbolje rezultate.

Kada perete i održavate svoju haljinu od viskoze, važno je da:

  • Pročitate etiketu za negu - uvek proverite etiketu za negu na svojoj haljini od viskoze pre nego što je operete. Na etiketi ćete naći uputstva o tome kako da se brinete o odeći, uključujući preporučenu temperaturu i način pranja.
  • Ručno pranje ili nežni ciklus - ako niste sigurni na kojoj temperaturi ih je potrebno prati, haljine od viskoze uvek smete oprati u hladnoj ili mlakoj vodi, koristeći nežni ciklus. Alternativno, možete ručno oprati odeću koristeći blagi deterdžent.
  • Izbegavajte korišćenje izbeljivača ili omekšivača - izbeljivači i omekšivači mogu da oštete vlakna vaše viskozne haljine i izazovu njeno smanjenje ili gubitak oblika. Umesto toga, koristite nežan deterdžent i izbegavajte upotrebu jakih hemikalija.
  • Sušenje - nakon što operete svoju haljinu od viskoze, nemojte da je sušite u mašini za sušenje veša, niti na radijatoru. Takođe treba izbegavati ceđenje i uvijanje. Umesto toga, okačite svoju haljinu na vešalicu i pustite je da se osuši na svežem vazduhu.
  • Pažljivo peglajte -viskozna haljina se pegla na niskoj temperaturi, ali je važno da budete oprezni prilikom peglanja. Koristite krpu koju ćete staviti između pegle i odeće, kako biste zaštitili tkaninu i izbegavajte prejako pritiskanje.
  • Pravilno čuvajte - haljine od viskoze možete čuvati okačene na vešalico ili pažljivo preklopljene u fioci ili na polici.
  • Izbegavajte da ih nosite sa teškim torbama ili nakitom - one su delikatne, pa se ponekad mogu se zakačiti za teške torbe ili nakit. Da ne biste oštetili tkaninu, budite pažljivi kada nosite dodatke i izbegavajte nošenje teških torbi kada obučete vašu haljinu od viskoze.
Dve devojke u haljinama stoje u vinogradu okrenute ledjima Dve devojke u haljinama stoje u vinogradu okrenute ledjima

Prateći ove savete, možete osigurati da vaša haljina od viskoze ostane lepa i da traje još mnogo godina.

U Jasmil asortimanu ćete pronaći široku ponudu lepih i prijatnih haljina od viskoze koje će vas osvojiti svojom udobnošću, kao i odeće i veša izrađenih od najfinijih prirodnih materijala. Naše proizvode možete naručiti na Jasmil online prodavnici ili ih nabaviti u Jasmil prodajnim mestima širom zemlje.